Congres 2021: Radicaal Inclusief

Met 150 deelnemers was het een volle bak tijdens het CSC 2021 op landgoed Zonheuvel in Doorn. Het werd een prachtig congres met veel hoogtepunten en een zeer afwisselend programma. Wetenschap over wat een inclusieve samenleving van ons vraagt, inspirerende verhalen uit eigen ervaring, kritische woorden in ‘spoken word’ en column, creatieve actie in woord, muziek, beeld en gebaar, live muziek en zang tijdens de feestelijke bestuurswisseling. Meer inspirerende sprekers en gesprekken op de donderdag en een prachtige slotsom met inhoud, beeld en muziek, kortom: een genoegen om deel van te zijn.

Kijk hier terug op het congres:

Teaser filmimpressie CSC congres 2021 (2 min) >

Filmimpressie CSC congres 2021 met afscheid Josine (5 min) >

Foto’s CSC woensdag 25 augustus >

Foto’s CSC donderdag 26 augustus >

Congresfolder en programma >

Vooruit kijken en omzien

Op woensdag 25 en donderdag 26 augustus vond LIVE het Christelijk Sociaal Congres plaats op landgoed Zonheuvel in Doorn. Met Erik Borgman’ s voorjaarslezing als opmaat koos het CSC voor 2021 volmondig als

congresthema RADICAAL INCLUSIEF.

Want in het christelijk sociaal denken is inclusiviteit geen doel om na te streven, maar een uitgangspunt bij elk contact met anderen.

‘De samenleving bestaat uit wat wij zijn, niet uit wat wij willen zijn.’ Menselijke waardigheid ontleen je niet aan wat je bereikt hebt of verdiend. Respect voor je waardigheid ontvang je omdat je een uniek mens bent. Je kunt daarom niet tegen mensen zeggen: je moet eerst door deze hoepel springen voordat je respect verdient, of mee mag doen aan onze samenleving. Erik Borgman CSC Voorjaarsberaad 2021.

Talloze voorbeelden tonen aan dat dit wel is wat we doen. Om erbij te horen moet je in onze maatschappij van jongs af aan door vele hoepels springen: een hoge Cito-score, een sportief, slank en jong uiterlijk, een volbracht inburgeringsexamen, een actuele online presence, een CV zonder onverklaarde gaten.

Wie niet door de hoepel kan of wil springen, voelt zich al gauw onmachtig, buitengesloten. Mensen haken ontmoedigd af, en op de lange duur verliezen we onze flexibiliteit en veelkleurigheid. Hoeveel ruimte zijn we bereid elkaar te geven?

Blijf op de hoogte

Zie agenda