Nieuws

Topdiplomate van de Verenigde Naties

jongeren
Categorie: jongeren

Sigrid Kaag geeft een key-note op vrijdag 2 september tijdens het Christelijk-Sociaal Congres. Sigrid Kaag is een Nederlandse topdiplomate en wordt genoemd als opvolger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon. In 2014 begeleidde ze vanuit Damascus namens de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) de ontmanteling van de Syrische chemische wapens. ‘Een van de weinige geslaagde VN-missies in het land’, zegt ze zelf.

Succesvol diplomaat
Sinds december 2014 is Kaag speciaal ambassadeur bij de VN in Libanon, een land waar één op de vier inwoners vluchteling is. Met die aanstelling in 2014 was ze plotseling een bekend gezicht. Ze was bijvoorbeeld te gast bij Pauw & Witteman, Buitenhof en zo treedt ze vaker op als gastspreker. In Syrië werd ze de ‘Iron Lady’ genoemd en ambtenaren van het Syrische regime noemden haar ‘meer man dan elke man die wij kennen.’

Internationale loopbaan
Kaag werd in 1961 in Zeist geboren, maar bleef niet in Nederland. Ze studeerde in Caïro, Oxford en Exeter. Ze behaalde in Engeland twee masters in Internationale Relaties en volgde een training Buitenlandse Betrekkingen van het Clingendael Instituut. Voordat ze in 1994 bij de Verenigde Naties ging werken, deed ze ervaring op bij Shell in Londen en van 2007 tot 2010 was ze regionale directeur bij Unicef.

Kaags ideologie
Het werk voor de VN ligt haar. Net als de organisatie vaart zij op de idealen van gelijkwaardigheid, erkenning van de ander en zorgen dat er geen mensen worden vergeten. Kaag zal spreken over vluchtelingenproblematiek, zowel hier als in het Midden Oosten en zal hierover het gesprek aangaan met de zaal.

 

Bronnen: tegenlicht.vpro.nl, vpro.nl, decorrespondent.nl

TERUG NAAR OVERZICHT