Nieuws

Jubileum Christelijk-Sociaal Congres

jongeren
Categorie: jongeren

Misschien is het je ontgaan, maar het Christelijk-Sociaal Congres bestaat 125 jaar! Reden voor het meest inspirerende congres tot nu toe! Maar wat houdt het congres eigenlijk in en waarom zou je er naartoe gaan? Laten we eerst even kijken naar waar het congres vandaan komt.

De geschiedenis en nu
Het congres is 125 jaar geleden ontstaan vanuit een brede sociale beweging die opkwam voor de rechten van de arbeider. De strijd tegen ongelijkheid en armoede leverde sociale wetten en het sociale zekerheidsstelsel op. Tot op de dag van vandaag ervaren we hier de voordelen van.

Het jubileumcongres staat in het teken van nieuwe gemeenschappen. Je eigen individu, die staat wel. Maar voor een goede ontwikkeling hebben we anderen nodig. Er is een sterke roep om allerlei verbanden. Het congres gaat daarmee in op de kracht van verbondenheid.

Drie dagen lang vindt het congres plaats en hierin gaan we intensief op zoek naar waar de energie van vernieuwing en verandering in de samenleving zit. Een zoektocht naar hoop, verdriet en angst. Naar drijfveren om te werken aan de verbetering hiervan.

Voorbeelden die spreken
Tijdens het congres zijn er verschillende workshops en sprekers. Hier praten we met elkaar over voorbeelden die we zelf zien in de samenleving. Hoe geven we de nieuwe gemeenschappen vorm, op basis van welke drijfveren gebeurt dat, waar lopen mensen tegen aan, wanneer lukt het wel en wanneer niet? Dit gaan we doen aan de hand van drie domeinen.

Het sociale domein is de eerste. Wat gebeurt er met sociale  verbanden en welke ontwikkelingen zien we hierbij? Omgaan met kwetsbaarheid en het ‘erbij horen’ zijn onderwerpen die centraal zullen staan.

Op economisch gebied wordt er gekeken naar welke bewegingen we hierin terug zien. De toenemende ongelijkheid tussen arm en rijk staat centraal, en bewegingen die hier wat aan willen doen zoals deeleconomie en social enterprise.

Het derde en laatste domein staat in het teken van duurzaamheid. Wat is de rol van Europa hierbij? Ook het milieuprobleem komt langs. Van wie is dit probleem eigenlijk?

Samen
De essentie van de komende tijd wordt dat we het samen doen. Dat we samen delen. Dat we de kracht van verbondenheid samen ervaren. Op 31 augustus en 1 & 2 september vindt het congres plaats in Doorn. Laten we hier samen een leerzaam en boeiend congres van maken. Meld je hier aan. Als je student bent betaal je maar een kleine deelnemersbijdrage.

Auteur: Jesper Gerrietsen

TERUG NAAR OVERZICHT