Nieuws

CSC 2018 – Column Yvonne Zonderop

congres
Yvonne Zonderop Ongelofelijk
Categorie: congres

Beste allemaal,

Ik ben bang dat ik geen verstand heb van leiderschap, of zelfs maar van SDG’s. Maar ik kan wel iets zeggen over inspiratie. Over christelijke inspiratie.

Als u mij 10 jaar geleden had voorspeld dat ik u vandaag hier iets over zou vertellen, had ik u glazig, om niet te zeggen ongelovig aangestaard. Ik ben niet kerkelijk, ik ben niet eens gelovig. Maar ik heb mij de laatste jaren wel gerealiseerd dat de christelijke erfenis belangrijk is, ook voor wie niet belijdt. Dat het in mij zit, dat ik ermee ben opgegroeid. Het heeft mijn wereldbeeld en mijn levenshouding mede bepaald.

Dat inzicht sprak lange tijd niet vanzelf voor mij. Laat mij u meenemen naar mijn vroege jeugd. Een wederopbouwgezin in Rijswijk, aan de rand van Den Haag. Ouders die beide hun moeder hadden verloren in de oorlog, en die elkaar hadden leren kennen in het katholieke weeshuis – waar ze, en dat zal u niet verbazen – weinig positieve herinneringen aan hadden. Ze waren elkaars vluchtheuvel, en ze zouden hun kinderen een betere jeugd geven dan ze zelf hadden gehad.

En ze waren katholiek. Dat was nu eenmaal zo. Dus gingen we naar de katholieke lagere school, de katholieke sportvereniging, VVP, de katholieke bakker en groenteboer. En, met lange tanden, naar de rooms katholieke kerk op zondag. In je prikjurk.

Katholiek zijn was een conventie, een manier van doen. Ik weet nog hoe ik in het biechthokje bij de kapelaan zat – met dat raster waardoor je elkaar haast niet zag – en maar verzon dat ik koekjes had gegapt uit de trommel – want je moest toch iets opbiechten. Dan kreeg je als opdracht tien weesgegroetjes. Terug in de kerkbanken zag je je buurtgenoten de handen voor de ogen slaan en bidden. De gedachte dat zij dat misschien wel echt zouden menen, kwam niet eens bij mij op.

Maar de woelige jaren 60 gingen niet aan Rijswijk voorbij. De autoriteit van de kerk brokkelde snel af. Waarom mochten vrouwen geen voorbehoedsmiddel slikken? Meneer pastoor probeerde het nog te redden met een beatmis in de Bernadettekerk. Maar toen daar de kapelaan er vandoor ging met de vrouw van de koster, was het vonnis de facto geveld. Hoe kon de kerk gezag uitoefenen als ze zelf niet handelde naar haar leer? Het is een vraag die vandaag nog even actueel is als toen.

En zo vertrok mijn familie stilletjes uit de kerk. En met ons vele honderdduizenden. Niet met grote gewetensconflicten, zoals soms in protestantse kring; meer omdat het niet meer hoefde. Op een dag stemde mijn vader geen KVP meer. De katholieke zuil viel langzaam maar zeker uiteen, bij gebrek aan overtuiging.

In retrospect kun je zeggen dat een generatie in de jaren 60 en 70 niet zozeer afscheid nam van geloof of van God, maar van een sociaal construct: van die verstikkende verzuiling. Die heeft gemaakt dat godsdienst voor velen (maar lang niet voor iedereen, laat dat duidelijk zijn) is gelijk komen staan met regels, geboden en vooral ook vérboden. Geen vlees op vrijdag, geen seks voor het huwelijk. En niet met inspiratie, met genade, met het hogere, met betekenis.

In dat idee zijn we vervolgens doorgeslagen, denk ik. Op gegeven moment was het bonton om te denken dat wie geloofde zijn verstand op nul had gezet. Religie werd iets voor achter de voordeur. Als mensen dan zonodig willen geloven, okay, maar val ons er niet mee lastig. Dat is een gevaarlijk misverstand. Alsof geloof niet ook een manier is om in het leven te staan, om naar te handelen. Natuurlijk heeft religie naast een particuliere ook een publieke dimensie. Anders zou u hier niet zitten. Geloof maakt dat je sommige dingen doet, sommige dingen laat. Het geeft mede richting aan je cultuur en aan je waardenpatroon. In die zin is het belang van een religie veel groter dan enkel voor het individu dat het beleeft.

Ik ben daar zelf gaandeweg achtergekomen. Op gegeven moment betrapte ik mij op gevoelige reacties op schilderijen van Bijbelse voorstellingen. Leonardo da Vinci, El Greco, Rembrandt. Ze raakten mij met hun verbeelding van verhalen, parabels, die diep in mij opgeslagen waren. Boeken van Marilynne Robinson, muziek van Bach, maar ook van Aretha Franklin. De rijkdom van de cultuur die voortkwam uit het christendom zette mij aan het denken. En ik realiseerde mij: ik geloof weliswaar niet, maar ik sta wel in een mooie en belangrijke traditie.

En ik had ook het gevoel dat ik niet de enige was. Dat er veel meer mensen in Nederland rondlopen met een vaag gevoel dat met het geloof ook een cultuur en een waardepatroon is verdwenen waarbij je je wel degelijk thuis voelt. Dat bleek ook wel toen zoveel kranten dit voorjaar belangstelling toonden voor mijn boek. En uit de honderden reacties die ik heb ontvangen, en die ik nog niet eens allemaal heb kunnen beantwoorden. Want sommigen schrijven hele epistels (om in de terminologie te blijven).

Ik denk ook dat Geert Wilders en Thierry Baudet hieruit putten, uit een ongedefinieerd gevoel dat er iets verloren is gegaan. Waarbij het kwalijke is dat Wilders dit enkel inzet om zich af te zetten tegen de islam. Hij gebruikt de christelijke erfenis voor een kwestieus politiek doel. Ik weet nog dat ik dacht: hé, dat is ook mijn erfenis, ik zie ‘m een tikje anders. En het heeft mij verbaasd hoe weinig reactie dit allemaal opriep uit christelijke kring. Pas recent heeft Sybrand Buma daar binnen het CDA een duit over in het zakje gedaan. Wil je het christendom gebruiken om een grens te trekken en uit te sluiten? Of is het een oproep aan ons betere ik? Zeker in Europees verband is die vraag hoogst actueel.

Voor mij was het een aanleiding op zoek te gaan naar de achtergronden van mijn gevoeligheid. Wat was dat geloof nu eigenlijk? Wat is dat christendom? Ik ben er ontzettend veel wijzer van geworden. Alleen al over de waarde van religie voor de mens. En als u mijn hele zoektocht wilt weten, kan ik alleen maar zeggen: lees het boek.

Voor nu, voor hier, wil ik het vooral hebben over inspiratie. De spirit, de (heilige) geest. Een van de leukste reacties op Ongelofelijk kreeg ik van Luc van Gorp, voorzitter van de Belgische mutualiteiten, de ziekenfondsen. 3,5 miljoen leden, van christelijke oorsprong, en nu op zoek naar een hedendaags verhaal over klassieke betrokkenheid. Hij zei: ik las uw boek, en ik ga er zoveel uit citeren, dat ik dacht: ik bel maar even. Vervolgens bleven we 20 minuten aan de praat over christelijke inspiratie anno nu. Die vinden zijn puberzonen niet in de kerk, maar wel in cultuur die raakt, die betovert, die uitstraalt dat er meer is dan we kunnen grijpen. Een hymne bij zonsopgang, een gewijd gezang in een kapel.
We spraken over het belang van menselijkheid. Het inzicht dat goed en kwaad bij de mens horen, dat we allemaal kinderen van God zijn. Dat zulke overtuigingen leiden tot een beleid dat de winst niet als eerste voorop stelt. Doelmatigheid is niet de maat der dingen. Het is nodig, maar om iets belangrijkers te bereiken. En ik dacht: mooi. Mooi als je op zo’n eigen, moderne manier invulling kunt geven aan je christelijke wortels. En je er niet voor schaamt om die te noemen en actueel te maken.

Ook mooi, omdat de kerk in deze tijd haast geen geloofwaardig vehikel meer is, in ieder geval niet op dit moment. Dat is niet leuk voor al die kerken die goede en sociale dingen ondernemen, daar zijn er nog veel van in ons land. En je kunt als protestant denken: ach, dit treft de katholieken. Maar dan overschat je de kennis van iedereen onder de 40, vrees ik. Wie geen godsdienstles had, weet meestal geen onderscheid meer tussen bevindelijk, remonstrants of rooms.

En daar ligt wel een taak, volgens mij. Jongeren hebben volgens mij wel degelijk behoefte aan inspiratie. Sterker nog, ze staan open voor een kader dat betekenis geeft en een zeker houvast. Vooral jongeren in mijn omgeving reageerden zeer belangstellend op mijn boek. Zij hebben geen herinnering, geen trauma aan de verzuiling. Dat maakt dat ze geloof opener tegemoet kunnen treden dan hun ouders of grootouders.

Maar wat krijgen ze aangeboden? Wat spreekt tot hun verbeelding? Voor je het weet, trekken ze zich terug op hun yogamatje, allemaal in hun eentje bezig deze wereld vol prikkels te overleven met het idee dat je je moet zien te onthechten. Los moet komen van deze aarde, van jezelf, van je verlangens en je impulsen. Wat zou het interessant zijn als christelijk geïnspireerden ze een alternatief konden schetsen. Een idee van medemenselijkheid, van gelijkwaardigheid en van betrokkenheid op de wereld en op elkaar. Het doel is niet om die slechte wereld te ontstijgen, zoals Boeddha, maar om hem beter te maken. Om een beter mens te worden. Dat is de christelijke impuls. Zoals wij hier sinds gisterenmiddag met elkaar hebben zitten praten.

In die traditie voel ik mij staan. Ook al geloof ik niet in de klassieke zin van het woord. En ik weet inmiddels dat velen dat met mij mee voelen. ‘Ongelofelijk’ beleeft zijn zesde druk. Er woelt iets, iets belangrijks, volgens mij.

We zitten op een breukvlak, in heel veel opzichten. Er zijn al meer Chinese en Indiase miljardairs dan Amerikaanse. Het klimaat daagt ons uit. Technologie gaat als we niet uitkijken ons leven beheersen. De Britse krant De Guardian beschreef het mooi in een hoofdredactioneel commentaar bij de viering van 500 jaar Reformatie. En ik citeer: ‘Als het christendom uit Europa verdwijnt, zal dat belangrijke implicaties hebben voor ons allemaal. Een post-christelijk Europa zal ongetwijfeld een moraal hebben, maar geen christelijke moraal. Het idee dat mensen rechten hebben simpelweg omdat ze mens zijn, zonder aanzien des persoons en onafhankelijk van wat ze bijdragen, vloeit immers niet voort uit de manier waarop de wereld werkt. Het vloeit voort uit het christendom, hoezeer sommige christenen hier in de praktijk ook tegen hebben gezondigd. Mensenrechten worden nu gehoed door onze instituties. De geloofsbelijding taant. Dat is niet zonder risico. Wat gebeurt er als ons collectieve geheugen wegglijdt van de wortels van de christelijke ethiek? Hoe kwetsbaar kunnen diezelfde mensenrechten dan blijken?’

Het is een waarschuwing, verwoord zoals alleen de Engelsen dat kunnen. Het laat zien dat ook progressieve seculieren bang zijn een belangrijke erfenis te verliezen. Als je het commentaar leest, denk je: inderdaad, best een mooie erfenis.

En ik zou eraan toevoegen: een erfenis die de moeite waard is om te hoeden.

Dank u wel.

Yvonne Zonderop
auteur van Ongelofelijk, over de verrassende come-back van religie
30 augustus 2018

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbetbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88
TERUG NAAR OVERZICHT