Nieuws

Voorjaarsberaad: Lezing ‘Radicaal inclusief’ door prof. dr. Erik Borgman

blog
Categorie: blog

I

Radicale inclusiviteit

Overal wordt de dreiging gezien van groeiende segregatie tussen groepen in de samenleving. Er zijn talloze pogingen om deze dreiging het hoofd te bieden, met name via het onderwijs: van burgerschapsonderwijs tot de inzet op Passend Onderwijs voor ieder kind. Maar je kunt je afvragen of de eerste stap niet wordt overgeslagen: de stap die iedereen onvoorwaardelijk als lid van de samenleving accepteert. Inclusiviteit is geen product, maar een uitgangspunt.

Erik Borgman maakt duidelijk dat de traditie van Katholiek Sociaal Denken in deze richting wijst, en niet in de richting van toelatingseisen.

Aansluitend op de lezing is er ruimte voor vragen en dialoog. Het belooft een boeiend uur te worden.

CSC Voorjaarsberaad donderdag 15 april 15.15 uur tot 16.15 uur online. Wilt u deelnemen? vraag een Zoomlink aan via secretaris.csc@sbiformaat.nl

Prof. dr. Erik Borgman – Amsterdam, 1957 – is leken-dominicaan en hoogleraar theologie van de religie, in het bijzonder het christendom, aan de Universiteit van Tilburg. In zijn denken is hij sterk beïnvloed door de katholieke bevrijdingstheologie.

Het opiniemagazine Vrij Nederland selecteerde hem in 2008 als een van de meest innovatieve denkers van Nederland. Lezers van dagblad Trouw verkozen hem tot een van drie meest inspirerende theologen. Ook werd hij in 2012 uitgeroepen tot Theoloog van het jaar.

Tal van boeken en andere publicaties staan op zijn naam. Zijn meest recente titel Alle dingen nieuw: Een theologische visie voor de 21ste eeuw won de prijs voor het Beste Theologische Boek 2020.

TERUG NAAR OVERZICHT