Ellen van Stichel over samen leven op CSC Voorjaarsberaad

Datum en tijd

11 april  15.30 - 17.00 uur

Plaats

Congreszaal A & B, Landgoed Zonheuvel te Doorn

Kosten

Gratis voor aangeslotenen bij CSC, €25 pp voor overige

Meer informatie

Meld u aan via Campus Landgoed Zonheuvel >

Ellen Van Stichel (1983) is als theoloog verbonden aan het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS, Amsterdam) en als gastonderzoeker aan de VU Amsterdam. Ze studeerde godsdienstwetenschappen en theologie in Leuven en promoveerde in 2010 met een onderzoek naar het filosofische en theologische debat (in het katholieke sociale denken) rond de vraag naar wereldwijde plichten: is wat de meer fortuinlijke naties moeten doen voor landen in het Zuiden een kwestie van liefdadigheid of rechtvaardigheid?

Ellen van Stichel: ‘Onze menselijke kwetsbaarheid doet ons soms verkrampen, persoonlijk en maatschappelijk: angst zet ons ertoe aan om te beschermen wat we hebben en wie we zijn. Nationale grenzen, maar ook excessieve verzekeringsdrang bijvoorbeeld, leiden echter tot desolidarisering.  De meest kwetsbaren vallen uit de boot en dreigen het slachtoffer te worden; hun kwetsbaarheid neemt toe. Kan onze gezamenlijke kwetsbaarheid ons ook helpen om de ogen te openen en ons aanzetten om ons in solidariteit te verbinden met elkaar? Welke elementen vinden we hiervoor in de christelijke inspiratie? En welke visioen ontvouwt zich vervolgens binnen het katholieke sociale denken over het goede leven voor allen?’

Met deze vragen neemt Ellen Van Stichel ons mee in haar eigen zoektocht om te begrijpen waarom samen leven nog geen samenleving maakt.

De komst van Luigino Bruni naar het CSC Voorjaarsberaad kan wegens problemen met zijn gezondheid helaas niet doorgaan. We zijn heel blij dat Ellen van Stichel zijn plaats in wil nemen.

De lezing wordt georganiseerd door de stichtingen Thomas More en SBI onder de vlag van de stichting Christelijk-Sociaal Congres en mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de ‘Regeling bijdrage ontwikkelingskosten activiteiten ten behoeve van het CSC’.

Meer over Ellen van Stichel en haar werk

Blijf op de hoogte